Storingslampjes op het dashboard

Ze willen ons iets vertellen over de conditie van onze auto, maar weten we wat ze betekenen? En belangrijker nog: wanneer moet je stoppen en wanneer kun je nog doorrijden?

Een handige vuistregel is de kleur

Groen: alles in orde
Oranje: mogelijk een probleem, maar u kunt uw reis afmaken
Rood: stoppen; er is direct actie vereist.

De rode lampjes zijn dus het belangrijkste. Hieronder ziet u wanneer u moet stoppen en wanneer u nog door kunt rijden. Let op: de symbolen kunnen per automerk of model verschillen.

Stoppen

Bij deze waarschuwingslampjes is direct actie nodig.

Waarschuwingslampje koelvloeistof

Er is iets met het koelsysteem. De motor kan oververhit raken en ernstig beschadigen. Stop en laat de motor afkoelen. Let op brandwonden. Controleer het koelvloeistofniveau. Lukt het bijvullen niet of blijft het lampje branden, bel dan de pechhulp of Autocenter Bol.

Waarschuwingslampje motor

Er is mogelijk een ernstig probleem met de motor of de motorelektronica. Knippert het lampje, stop dan meteen en bel de pechhulp. Brandt het lampje continue dan kunt u uw reis afmaken, maar rij rustig met weinig vermogen. Soms helpt het de motor opnieuw te starten. Maak vervolgens een afspraak bij een garage. U kunt ons eventueel bellen om advies.

Waarschuwingslampje remmen

Mogelijk is de handrem nog aangetrokken. Het lampje kan ook branden bij een te laag remvloeistofniveau. Stop om het remvloeistofpeil te controleren en zo nodig bij te vullen. Blijft het lampje branden dan zijn mogelijk de remmen aan vervanging toe. Maak uw reis af en plan een bezoek aan een garage.

Waarschuwingslampje olie

Brandt dit lampje rood dan is de oliedruk te laag. Stop en laat de motor afkoelen. Controleer het oliepeil en vul dit indien nodig aan. Blijft het lampje branden dan kan de motor ernstig beschadigen als u doorrijdt. Neem contact op met de pechhulp of Autocenter Bol.

Waarschuwingslampje banden

Een of meerdere banden hebben een te lage bandenspanning. Rij voorzichtig naar een veilige plaats en controleer de bandenspanning. Pomp de banden op tot de vereiste spanning.
Blijft het lampje branden terwijl de banden op spanning zijn? Bezoek dan een garage.

Waarschuwingslampje roetfilter

Dit lampje treft u aan bij diesels en betreft het roetfilter. Brandt het lampje rood stop dan, zet uw auto van het contact en start daarna de motor opnieuw. Brandt het lampje niet meer, maak dan uw reis af met minder vermogen en bezoek zo spoedig mogelijk een garage. Blijft het lampje branden neem dan contact op met de pechhulp of Autocenter Bol.

Doorrijden

Bij deze waarschuwingslampjes kunt u nog doorrijden, maar is het vaak wel belangrijk snel een garage te bezoeken.

Waarschuwingslampje olie

Brandt dit lampje oranje dan is het oliepeil te laag. U kunt uw reis vervolgen, maar vul zo spoedig mogelijk de olie bij.

Waarschuwingslampje ABS

Het antiblokkeersysteem van de remmen is in storing of defect. De remmen werken nog wel, maar het remgedrag kan anders zijn. Rij en rem voorzichtig met name als het glad is. Laat de storing verhelpen in een garage.

Waarschuwingslampje airbag

De airbags of de regeling van de airbags is defect. U kunt doorrijden, maar ga snel naar een garage voor uw veiligheid. Bij een aanrijding werkt de airbag niet en lopen u en uw eventuele passagiers kans op ernstig letsel.

Waarschuwingslampje stuurbekrachtiging

Er is iets met de stuurbekrachtiging. Het sturen gaat zwaarder vooral bij lage snelheden. U kunt nog doorrijden, maar ga naar een garage en laat de besturing controleren.

Waarschuwingslampje accu

Als u de motor start, brandt dit lampje altijd even, maar daarna moet het weer uit gaan. Blijft het branden dan is mogelijk iets mis met de stroomkabels, de dynamo of de V-snaar die de dynamo aandrijft.
Stop op een veilige plek en bel de pechhulp of Autocenter Bol voor advies; mogelijk kunt u nog doorrijden.

Hulp nodig bij een storing of een afspraak maken?

Bel 0595 – 43 30 00 als u hulp nodig heeft bij een storing of maak een online afspraak.